自動草稿

高顏值美女廚神譚嘉儀(ViVi Tam)

譚嘉儀(粵拼:taam4 gaa1 ji4,英文名:ViVi Tam,1993年10月7號—)係香港模特兒,路德會呂祥光中學畢業,2012年出道,2015年因為同網絡紅人達哥(林慧韡)一齊拍旅遊網站Expedia廣告而出名。

自動草稿

譚嘉儀ViVi Tam)2012年作為模特兒出道,2015年因為同網絡紅人達哥(林慧韡)一齊拍旅遊網站Expedia廣告而出名,早前仲去到學藍帶廚藝,成為美女廚師,多才多藝。

出道以嚟,譚嘉儀個樣畀人話同簡幗儀(Lillian Kan)好似,兩個人拍埋一齊影相好似兩姐妹噉。
自動草稿

自動草稿

自動草稿自動草稿自動草稿自動草稿自動草稿自動草稿自動草稿自動草稿自動草稿自動草稿 自動草稿

自動草稿

自動草稿自動草稿自動草稿

https://www.instagram.com/vivivvtam/

 

對待興趣,你會願意付出幾多?人氣model Vivi Tam譚嘉儀自少愛吃愛下廚,為讓興趣變得更專業,她曾豪擲25萬元到東京修讀藍帶廚藝課程(Le Condon Bleu)半年,抵受過刀傷燙傷還有至親離逝,依然深覺值得為夢想打拚。

自動草稿

24歲的Vivi入行model界6年,對於面對鏡頭的工作早已駕輕就熟,當生活無風無浪,工作也慢慢變成comfort zone之際,心頭難免靜極思動。問自己最渴望想做的是什麼?答案由始至終是下廚。「我是什麼都愛吃的人,也很愛煮,既然自己對烹飪有這麼大興趣,我想將興趣專業化。」
法國藍帶廚藝課程分為基礎、初級、中級以及高級班,Vivi狠下決心一擲25萬元作學費,並放下半年工作隻身飛往東京做全職「廚娘」。雖然自覺有任性之處,但Vivi強調自己非為玩樂出走,而是想趁機衝破性格弱點。「報名前做資料蒐集時,已經知道課程會相當嚴格和辛苦,我一直覺得自己性格比較柔弱,不夠堅強,因此想給自己一個挑戰,讓自己變成內心強大的人。」
自動草稿
藍帶課程對學員的要求嚴格,課堂遲到20分鐘就會不准上課,缺席超過3天會被取消考試資格。

自動草稿

自動草稿
自動草稿
自動草稿
自動草稿
自動草稿
藍帶課程亦果然沒有令Vivi「失望」,雖未至於是「地獄廚房」,但也是一個試煉場,讓她學習「硬淨」起來。「我們每日用6.5小時上課,最後2.5小時要出菜讓大廚評分。因為要計時的關係,人人都很緊張,刀傷、燙傷會常常發生,例如我們許多時預熱焗爐後就忙著處理其他食材,一轉頭伸手拿盤就會燙到,我也試過因心急而切掉了3分1隻指甲。」
從受傷中學會堅強,但印象最深刻的一次還是目擊同學的意外。「有次同學切魚時不小心切到自己的手見骨,我嚇得在旁大叫,但也只能問一句『你怎樣』,雙手繼續做沒停過,因為人人都必需要在指定時間內完成菜式,廚房裡每個人都要處理自己事,沒人有時間幫你。」
自動草稿
Vivi自言從前以較嬌氣,小小事都會「嗌阿媽」,如今學廚回來性格變得較堅強獨立。
廚房確是一個令Vivi變tough的地方,但每次受傷,Vivi還是會掛念家人,可惜讀到高級班時,最初支持自己追夢的父親竟忽然辭世,令Vivi要在眼淚中捱過最艱難的高級課程。
「其實媽媽並不支持我來學廚,是因為爸爸說『鍾意咪去做囉』,我才有勇氣隻身來東京。」然而學校規定任何學員不得請假超過3天,否則會被取消考試資格,Vivi回港用盡假期後,只得「死頂」回東京,在淚水中繼續完成課程。
除了要抵住喪親之痛,Vivi臨畢業前也因為雙手日日沾水而患上急性濕疹,要在雙手又紅又腫的狀態下考畢業試,但付出半年時間拿到證書一刻,Vivi沒有後悔當初的決定。「我覺得很多事情當下不做,將來就未必有機會去做,尤其女生將來有家庭的話更難行得開。」
雖然刻下Vivi回港已重拾model工作,但其實她心中有個小小的願望希望將來實踐,「我希望將來可以有間小餐廳,不過我只擅長煮,不懂計數,將來一定要有合夥人幫我睇住盤數。哈哈!」
Vivi愛吃愛煮時還能保持窈窕身段,繼續模特兒的工作,確令不少人羨慕吧!

自動草稿

自動草稿自動草稿自動草稿自動草稿

自動草稿自動草稿自動草稿

自動草稿自動草稿自動草稿自動草稿自動草稿自動草稿自動草稿自動草稿自動草稿

自動草稿自動草稿自動草稿自動草稿

流出定捉姦?疑似Vivi Tam謎片流出

又有疑似流出片!今次嘅主角受宮人就係近期同達哥嘢嘢都「去旅行、去到盡」嘅Vivi Tam!

自動草稿

自動草稿

自動草稿

自動草稿

 

話說今日網上突然流傳出一段名為「香港o靚模譚嘉儀Vivi Tam做愛流出」嘅謎片,片中見到一個赤裸外藉男子從後抱住一名同樣冇著衫嘅黑髮亞洲女子,而且腰部有所動作(不過冇入鏡)。而黑髮女子就嬌喘連連--OKOK,我講白啲,就係個鬼佬用緊狗仔式推個黑髮女仔。其中兩人都有正面出鏡,但因為角度及燈光問題,女方嘅相貌就比較模糊,反而男方個樣就非常清楚,乃係一個金短髮嘅外藉男子。自動草稿

自動草稿

自動草稿

通常遇到呢啲謎片,而且仲要點到明個名出黎,大家一定會將注意力放喺個女仔身上,但老老實實個女仔同Vivi Tam又真係唔係好似,點解啲人都仲話個女仔係呢?

答案就係條片入面個外藉男子,據稱係Vivi Tam嘅男朋友!

自動草稿

圖片:環球膠報

facebook專頁「環球膠報」話片出男人嘅眼神、鬚根、髮型以至到心口條十字架鍊,都同Vivi Tam曾經Post過出黎嘅外藉男友一樣。而Vivi Tam今朝就已經係自己專頁發佈近況,指自己做任何事都唔鐘事澄清,因為無必要同唔想再製造多一個話題,仲話我覺得個女仔好慘 希望盡快可以停止瘋傳喎。 自動草稿

2015年11月,譚嘉儀有性愛短片嘅緋聞,被指係片入面嘅女主角,最終俾網民發現片中人係台灣女子

發表回覆

你的電郵地址並不會被公開。 必要欄位標記為 *